ΑΡΧΙΚΗ / ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ / Σταυροδρόμι με υποχρεωτική κατεύθυνση

Σταυροδρόμι με υποχρεωτική κατεύθυνση

Τα μηνύματα των εκλογών

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, είναι πια παρελθόν, αλλά και μέλλον. Είναι παρελθόν από την άποψη ότι έληξαν, βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα. Για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, οι δείκτες και τα φαινόμενα, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σηματοδοτούν τη λήξη μιας εποχής και την έναρξη μιας άλλης αν τελικά επιδιώξουμε να υπάρχει αυτόνομη εκπροσώπηση του ελληνισμού στο αλβανικό κοινοβούλιο. Η «λήξη» αυτής της εποχής σχετίζεται και με μία γενικότερη πολιτική ανακατάταξη σε όλη τη χώρα, κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Τα νούμερα σε ψήφους που έλαβε το ΚΕΑΔ με το συμμαχικό Δ.Κ.Α δεν είναι απλώς απογοητευτικά. Εκείνο όμως που είναι περισσότερο απογοητευτικό, σχετίζεται με το γεγονός πως ως Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν φαίνεται ικανή ώστε με δικές της δυνάμεις να μπορεί να εκπροσωπείται αυτόνομα όχι με έναν και μοναδικό βουλευτή αλλά με μερικούς. Την ώρα που υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες.

 Αναζητώντας το εθνικό-πολιτικό στίγμα

Στο σημείο όπου βρίσκεται η Μειονότητα και η δική της Οργάνωση η «Ομόνοια» δεν ήρθε ξαφνικά. Ούτε διότι κάποιος εδώ και 2-3 μήνες δεν ήταν εντάξει με τα καθήκοντά του. Είναι συνέπεια αναπόφευκτης φθοράς αλλά και λανθασμένων πολιτικών χειρισμών για πολλά χρόνια. Η εσωστρέφεια που έχει χαρακτηρίσει την «Ομόνοια» για μακρά περίοδο, οι προσωπικοί ανταγωνισμοί και ακραίες φιλοδοξίες ηγετικών στελεχών της, η έλλειψη πράξης και επαφής με τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο μας και οι κούφιοι διατυμπανισμοί με γενικολογίες για «δικαιώματα», η μάχη μόνον για σύμβολα και μύθους ξεχνώντας το σήμερα και την καθημερινότητα, άφησε αδιάφορο το κοινό μας και το απομάκρυνε απ΄ την «Ομόνοια». Δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον κόσμο μόνον μέσω του ηλεκτρονικού τύπου, χωρίς να τον επισκεφτεί στο χωριό του, στο σπίτι, εκεί που δίνει τη μάχη για επιβίωση. Η λειτουργία της «Ομόνοιας» πολλές φορές ως εξάρτημα άλλων φορέων, την έκανε να χάσει ταυτότητα και προσανατολισμό, την υποβάθμισε.

Η εξόντωση της, διαχρονικός στόχος αλβανικών κύκλων

Φυσικά, ο συνεχής πόλεμος όχι μόνον κατά της Εθνικής μας Οργάνωσης, αλλά της ίδιας της Εθνικής Μειονότητας από αλβανικά κόμματα και ακραίους εθνικιστικούς κύκλους στην Αλβανία, δεν μπορούσε να μην έχει αρνητικές συνέπειες γι΄αυτήν… Η πίεση και πολλές φορές οι διωγμοί κατά εκπροσώπων και στελεχών της, δημιούργησε ένα κλίμα ανασφάλειας. Προπαντός κατά την εκλογική περίοδο. ΄Ετσι, που αρκετοί απ΄ τους ηλικιωμένους που μένουν στον τόπο μας, και όχι μόνον, δέχτηκαν το ζυγό του δυνάστη για να κερδίσουν την «ασφάλεια» του ραγιά ! Ένα φαινόμενο που μας γύρισε πολλές δεκαετίες πίσω! Οι χλιαρές δηλώσεις και ανακοινώσεις της επίσημης Αθήνας, για δήθεν προστασία της Μειονότητας, δεν εμπνέουν πια κανέναν Βορειοηπειρώτη, δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια.

Σταυροδρόμι με υποχρεωτική κατεύθυνση

Η «Ομόνοια» βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη δοκιμασία: – Είναι σε θέση να αναλάβει εξ αρχής μια εθνική αφύπνιση; Να ενώσει όλες τις δυνάμεις, να ορθοποδήσει. Στο ερώτημα αν μπορεί, η αισιοδοξία δεν γεννάτε τόσο από την ικανότητα – ευελιξία των εκπροσώπων μας αλλά από την αναγκαιότητα που έχει ο τόπος για «Ομόνοια». Είναι η ώρα για επανίδρυση της Οργάνωσης μας και όχι για μερεμέτια, όπως έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επανίδρυση με στόχους και αρχές, με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων που συμφωνούν στους κοινούς εθνικούς στόχους και όχι στις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων προσώπων! Το Προγραμματικό και Καταστατικό Συνέδριο που προβλέπεται να διοργανωθεί εντος του 2017 πρέπει να δημιουργήσει τις οργανωτικές προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα, για όσο μεγαλύτερη συμμετοχή και εποικοδομητικό διάλογο για μια επανίδρυση με βάση υψηλών στόχων και ξεκάθαρων αρχών.

Εφημερίδα «Η Φωνή τη Ομόνοιας»

Share This:

Inline
Inline