ΑΡΧΙΚΗ / ΠΡΟΣΩΠΑ / ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ / Σίμων Σίνας (1810-1876)
Σίμων Σίνας (1810-1876) Βορειοηπειρώτης Ευεργέτης & Πολιτικός

Σίμων Σίνας (1810-1876)

Σίμων Σίνας (Βιέννη, 1810-1876)

Ήταν γιος του Γεωργίου Σίνα.Καταγόταν από την Μοσχόπολη (κοντά στην Κορυτσά) της Βορείου  Ηπείρου.Φοίτησε στο κλασσικό γυμνάσιο της Βιέννης και εκεί σπούδασε  φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία.Ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αυστρία.

Δωρεές στην Αυστρία

Προσέφερε τεράστια  χρηματικά ποσά για φιλανθρωπικούς και πνευματικούς σκοπούς: «Εμπορική Σχολή Βιέννης», «Εταιρεία Φίλων Μουσικής Βιέννης», νοσοκομεία και βρεφοκομεία της Βουδαπέστης. Βοήθησε  στην αποπεράτωση της «Ουγγρικής Ακαδημίας» στη Βουδαπέστη

Δωρεές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα ο Σ. Σίνας συνέχισε τις δωρεές του πατέρα του προς φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, χορηγώντας σημαντικά ποσά για την αποπεράτωση:

του «Αμαλιείου Ορφανοτροφείου»

της» Μητρόπολης  Αθηνών»

της «Ακαδημίας Αθηνών»

Kατά την κατάθεση του θεμελίου λίθου ο Όθων εξέφρασε την ευχή «ίνα η Aκαδημία αύτη συντελέση προς ανύψωσιν της Eλλάδος εις την αρχαίαν αυτής επιστημονικήν δόξαν». Kατά την τελετή δε διανεμήθηκε έντυπο με του Γεωργίου Tερτσέτη :

Ωδή:

Θεία Eπιστήμη! Oικοδομεί ναόν ΣουΦιλόμουσος πολίτης της Eλλάδος.Tαις παλαιαίς ταις δόξαις ν’ αναστής. Έχει βουλή.Kάμετε τα μυστήρια της σοφίας Nα ιερουργούν εις τον Nαόν του «Σίνα».Kαλοί ιερείς πάλε η φυλή μας νάναι.Δόξα της γης.

Χρηματοδότησε επί 20 χρόνια τη συντήρηση του «Αστεροσκοπείου Αθηνών» που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, η χρηματοδότηση αυτή περιλάμβανε τόσο το μισθό των υπαλλήλων όσο και τους τεχνολογικούς νεωτερισμούς.

Υπηρέτησε το Ελληνικό δημόσιο ως Πρόξενος και ως Πρέσβης στη Βιέννη και αργότερα διετέλεσε Υπουργός στις εκάστοτε κυβερνήσεις διαφόρων χωρών: στην Αυστρία, στη Βαυαρία και στη Γερμανία.

Τιμήθηκε επανειλημμένα από την Ελλάδα και την Αυστρία.Το 1864 ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ του απένειμε τον τίτλο του αυλικού μυστικοσυμβούλου.

Ένας κρατήρας στη Σελήνη φέρει το επώνυμό του, προς τιμή του.

Το κοινωνικό και πολιτιστικό έργο του συνέχισε μετά το θάνατό του η σύζυγός του ,Ιφιγένεια Σίνα (1815-1884), η τελευταία από τους ευεργέτες της οικογένειας.

2 απ’ τις 4 κόρες του παντρεύτηκαν  Έλληνες. Η Ειρήνη (1843-1881) παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Μαυροκορδάτο, γιο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Και η Ελένη παντρεύτηκε τον βασιλικό πρεσβευτή της Ελλάδος, πρίγκιπα Υψηλάντη.

Ο βαρώνος Σίμων Σίνας πέθανε στις 15 Απριλίου 1876 στη Βιέννη. Κηδευθηκε στις 17 Απριλίου στο οικογενειακό κτήμα του Rappoltenkirchen.

Share This:

Inline
Inline