ΑΡΧΙΚΗ / ΠΡΟΣΩΠΑ / ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ / Γεώργιος Σίνας (1783-1856)
Γεώργιος Σίνας (1783-1856) Βορειοηπειρώτης Ευεργέτης & Πολιτικός

Γεώργιος Σίνας (1783-1856)

Γεώργιος Σίνας (1783-1856)

Καταγόταν από την Μοσχόπολη (κοντά στην Κορυτσά) της Βορείου  Ηπείρου.

Μετά την πρώτη καταστροφή της Μοσχόπολης, η οικογένειά του μετακόμισε στη Βιέννη (Αυστρία). Εκεί ολοκλήρωσε τις βασικές του ελληνικές σπουδές και έμαθε ξένες γλώσσες. Σε ηλικία είκοσι ετών έγινε συνέταιρος στις επιχειρήσεις του πατέρα του. Με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που τον διέκρινε, ο Γεώργιος Σίνας, γιγάντωσε την οικογενειακή περιουσία. Εξελίχθηκε σε κορυφαίο οικονομικό παράγοντα και  έγινε ο μεγαλύτερος τότε γαιοκτήμονας και ιδιοκτήτης αρχοντικών οικιών στην Αυστροουγγαρία.

Δωρεές στην Αυστρία

Ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα της Αυστρίας. Διετέλεσε πρώτος Διοικητής της Τράπεζας και διατήρησε την θέση αυτή για 25 έτη. Κατάφερε να γίνει τραπεζίτης διεθνούς φήμης και πιστωτής όχι μόνο μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και δανειστής κυβερνήσεων και αυτοκρατοριών. Μεγάλη υπήρξε και η του στην ανάπτυξη των Συγκοινωνιών της Αυστρίας. Ανέλαβε την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και παρόλο που το έργο δεν ολοκληρώθηκε, ο Σίνας θεωρείται πατέρας των σιδηροδρόμων των νοτίως του Δούναβη χωρών, καθώς και της Βαλκανικής. Υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ατμοπλοϊκής Εταιρείας του Δούναβη και ανέλαβε την διάνοιξη πολλών διωρύγων κατά μήκος του ποταμού.Κατασκεύασε επίσης  την περίφημη Γέφυρα των Αλυσίδων, η πρώτη πέτρινη κρεμαστή  γέφυρα  που ένωνε τη Βούδα με την Πέστη (Βουδαπέστη) (1840-1849). Στα ευεργετήματά του προς την Αυστρία συγκαταλέγεται και σημαντική χρηματική χορηγία για την ίδρυση του «Πολυτεχνείου της Βιέννης». Για τις δωρεές του  αυτές τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα της Αυστρίας με τον τίτλο του βαρώνου.

Δωρεές στην Ελλάδα

Πάντα όμως, διατηρούσε  δεσμούς  με την Ελλάδα και το 1833 διορίστηκε από τον βασιλιά Όθωνα «Πρόξενος της Ελλάδας στην Βιέννη», όπου και παρέμεινε ως τον θάνατό  του. Ενίσχυσε οικονομικά την ελληνική παροικία της Βιέννης και την γενέτειρα της οικογένειάς του, Μοσχόπολη (Βορείου Ηπειρου). Προσέφερε  ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικά και πνευματικά ιδρύματα του Ελληνικού κράτους όπως: στο Λύκειο Θηλέων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (το μετέπειτα Αρσάκειο), στην Ακαδημία: Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών. Η μεγαλύτερη δωρεά προς την Ελλάδα υπήρξε η ίδρυση του «Αστεροσκοπείου»στον λόφο των Νυμφών της Αθήνας (1842-1845). Φρόντισε επίσης για τον εξοπλισμό του Αστεροσκοπείου με κατάλληλα μετεωρολογικά και αστρονομικά όργανα. Για την προσφορά του τιμήθηκε με το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος.

Πέθανε το 1876. Τις δωρεές του συνέχισε  ο γιός του Σίμων Σίνας.

Share This:

Inline
Inline