ΑΡΧΙΚΗ / ΠΡΟΣΩΠΑ / ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ / Κωνσταντίνος Ζάππας (1814–1892)
Κωνσταντίνος Ζάππας (1814–1892) Βορειοηπειρώτης Ευεργέτης

Κωνσταντίνος Ζάππας (1814–1892)

Ο Κωνσταντίνος Ζάππας γεννήθηκε στο Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου το 1814. Σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Βουκουρέστι και συνεργάστηκε με τον ξάδερφο του Ευάγγελο Ζάππα και δημιούργησε μεγάλη περιουσία.

Το 1875 με επιδοτήσεις από την προσωπική περιουσία του κτίστηκαν τα πρότυπα Ζάππεια παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου και της Θράκης και συστήθηκαν υποτροφίες για τη μετεκπαίδευση ελληνόπουλν σπουδαστών στις γεωργικές σχολές της Δυτικής Ευρώπης.

Ακολούθησε η ίδρυση Ζάππειων Παρθεναγωγείων στη Λέκλη, στο Λάμποβο, στην Ανδριανούπολη, στις Φέρες, στην Πρεμετή, στους Φιλιάτες, στη Δροβιάνη, στο Δέλβινο και στη Νιβάνη.

Κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο απέραντες εκτάσεις στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες.

Μετά τον θάνατο το Ευάγγελου Ζάππα, διαχειρίστηκε την περιουσία του εξαδέλφου του, που ορίστηκε και επικαρπωτής της «Επιτροπής των Ολυμπίων», της επιτροπής δηλαδή που είχε σκοπό την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων
Ως εκτελεστής της διαθήκης του Ευάγγελου Ζάππα φρόντισε να οικοδομηθεί το Ζάππειο Μέγαρο του οποίου ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε το 1874 και αποπερατώθηκε το 1888.

Ο Κωνσταντίνος Ζάππας πέθανε στην Νότια Γαλλία το 1892.

Το 1881 αγόρασε μεγάλα τσιφλίκια στη Θεσσαλία, μερίμνησε για την ανέγερση (1874-1888) του καλλιμάρμαρου Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα.
Πέθανε το 1892 στην πόλη Μαντ (Mantes-la-Jolie) της Γαλλίας.

Ανδριάντες του Κωνσταντίνου και Ευάγγελου Ζάππα έχουν ανεγερθεί μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο.

Share This:

Inline
Inline