ΑΡΧΙΚΗ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ / Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Ομόνοιας για το έτος Ελληνο – Ρωσικής φιλίας (ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Ομόνοιας για το έτος Ελληνο – Ρωσικής φιλίας (ΦΩΤΟ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μπουτρίντι», στους Αγίους Σαράντα η προγραμματισμένη πολιτιστική εκδήλωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, “Γέφυρες Πολιτισμού”, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2016 ως «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα / Ελλάδας στη Ρωσία».

Ηταν μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτιστικών του Γενικού Συμβουλίου η οποία στηρίχτηκε απ΄τον Γενικό Πρόεδρο κ. Λεωνίδα Παππά.
Συμμετείχαν  άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπαιδευτικοί του χώρου, διανοούμενοι, στελέχη της Ομόνοιας απ’ τα Παραρτήματα των Αγ. Σαράντα, της Χειμάρρας, του Αργυροκάστρου, του Δελβίνου καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Τίρανα κ. Ντμίτρι Κασμίν, ο πρόεδρος του κόμματος ΕΕΜΜ – ΜΕΓΚΑ κ. Χρηστάκης Κίτσιος, ο βουλευτής  Θεσπρωτίας  της Ν.Δ.,  κ. Βασίλης Γιόγιακας  κ.ά.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κασμίν ευχαρίστησε την Οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» και τον Πρόεδρό της κ. Λεωνίδα Παππά για την πρωτοβουλία αυτή που ενισχύει τους πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, ενώ ταυτοχρόνως καλλιεργεί κλίμα φιλίας και εμπιστοσύνης. Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας ενώ υπογράμμισε πως από εδώ και στο εξής θα υπάρχει καλύτερη επαφή και επικοινωνία με την ηγεσία της «Ομόνοιας».

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα βίντεο για τη Ρωσία, μουσική και ρωσικά τραγούδια, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων Ρώσων ποιητών.

11-3

Στη συνέχεια ακολούθησε εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά και του αναπληρωτή Πρέσβη της Ρωσίας στα Τίρανα κ. Ντμίτρι Κασμίν.

Κατά την εισήγησή του, ο κ. Λεωνίδας Παππάς, αναφέρθηκε  στην ιστορική μορφή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας του Ιωάννη Καποδίστρια, που όπως επισήμανε χαρακτηριστικά,  «μας εμπνέει και μας ελέγχει». Ο Ιωάννης Καποδίστριας, είναι ίσως η μεγαλύτερη μορφή Ελληνα στη σύγχρονη εποχή ο οποίος υπηρέτησε πιστά και αποτελεσματικά τη Ρωσία, πολύ περισσότερο την πατρίδα του την Ελλάδα, για την οποία έδωσε και τη ζωή του. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παππάς αναφέρει, «…Θεωρώ εξαιρετική την πρωτοβουλία των δύο χωρών να χαρακτηρίσουν το έτος 2016 ως Ετος Ελλάδας  Ρωσίας. Είναι δυο έθνη που  τα συνδέει  όχι μόνο η κοινή θρησκεία αλλά και  πολλά άλλα πράγματα. Ενας απ΄αυτούς τους δεσμούς είναι αδιαμφισβήτητα  και η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια που όπως έχει πει ο ίδιος «Η Ελλάδα είναι η μάνα και η Ρωσία η αγαπημένη μεγάλη μητριά». Για την καταγωγή της οικογένειάς του, η επικρατέστερη  εκδοχή είναι ότι ήρθαν στην Κέρκυρα τον 14ο  αιώνα απ’ την Ίστρια της βορειοδυτικής Κροατίας. Παλαιότερες αναφορές θέλουν την οικογένεια να έφυγε απ’ την Κωνσταντινούπολη μετά από την πρώτη άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 και εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Αργυρόκαστρο ως αξιωματούχοι του δεσπότη της Ηπείρου και Βασιλέα Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Κομνηνού. Υπάρχουν αναφορές για μεταγενέστερες σχέσεις της οικογένειας με το Αργυρόκαστρο, το Βουθρωτό, τα σημερινά μας παράλια ενώ το  όνομα Καποδίστρια το συναντούμε σε τουλάχιστον τρεις μάχες  Χειμαρριωτών με τους Οθωμανούς… Από το 1800 μέχρι το 1803, τον Ιωάννη Καποδίστρια τον βρίσκουμε  σε διάφορες διοικητικές θέσεις, ενώ από το 1803 μέχρι το 1808 έχει τη διακυβέρνηση της Πολιτείας. Το 1808 ο Καποδίστριας κλήθηκε να λάβει μια πολύ δύσκολη απόφαση, να ενταχθεί στη διπλωματία του Τσάρου της Ρωσίας. Η δυσκολία της απόφασης του αποτυπώνεται στην αλληλογραφία που είχε με τον πατέρα του. Είναι φανερό πως ο Ιωάννης δεν είπε το ναι για τη χλιδή των σαλονιών της διπλωματίας, αλλά έβλεπε την Ρωσία ως την μόνη μεγάλη δύναμη της Ευρώπης που θα βοηθούσε για την απελευθέρωση της πατρίδας του και επιπλέον δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόκληση να υπηρετήσει και το δικό του γενικότερα όραμα για την Ευρώπη… Εντωμεταξύ, το 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση, τον Ιανουάριο του ΄22 κηρύχτηκε μονομερώς ανεξάρτητο κράτος και μέχρι το ΄27 το νέο κράτος δεν μπορούσε να βρει τα βήματά του. Η Άνοιξη του 1827 σηματοδότησε καταιγιστικές  εξελίξεις. Η Γ΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, έκανε αποδεκτή και ψήφισε ομόφωνα την πρόταση να ανατεθεί στον Ιωάννη Καποδίστρια η εξουσία του Ελληνικού Κράτους για μια θητεία επτά ετών.

14646780_1117134991698048_474545829_oΒρήκε ένα διαλυμένο κράτος. Φτώχεια, ανύπαρκτη κοινωνική συνοχή, άδειο ταμείο και έριδες ήταν αυτό που παρέλαβε… Με απαράμιλλη αυταπάρνηση, πολιτική οξύνοια, διπλωματική διορατικότητα, ψυχική ευγένεια και με την αταλάντευτη πρόσδεση στην ορθόδοξη πίστη, που ήταν η δύναμη και παρηγοριά του κατάφερε να κάνει κράτος… Η προσωπικότητα του Καποδίστρια δεν παρουσιάστηκε σήμερα για να εξαγνίσει την πολιτική αλλά για να αποτελεί πρότυπο και να μας ελέγχει!».

11-4

Η άλλη εισήγηση  είχε να κάνει με τον Αλεξάντρ Πούσκιν, τον Εθνικό Ποιητή της Ρωσίας και ένθερμο φιλέλληνα. Ηταν μια σύντομη αναφορά απ’ τον Βαγγέλη Ζαφειράτη, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων  και στις πολιτισμικές και πνευματικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων. Αναφέρουμε ενδεικτικά ένα απόσπασμα απ’ την ομιλία του. «…Η αναφορά μου είναι τιμητική προς τον μεγάλο Ρώσο ποιητή και ένθερμο φιλέλληνα. Ο Αλεξάντρ Πούσκιν, είναι ένας μεγάλος ποιητής με παγκόσμια ακτινοβολία. Είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας και νεωτεριστής της. Ο Α. Πούσκιν ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και φλογερός φιλέλληνας…
Οταν έμενε στο Κισινιόφ και στην Οδησσό, ο ποιητής ήρθε σε επαφή με τους εκεί Έλληνες, γνώρισε τα προβλήματα της Ελλάδος, την κινητοποίηση και τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία. Οι επαφές που είχε με διάφορες προσωπικότητες της Φιλικής Εταιρείας τον έφεραν πολύ κοντά με την υπόθεση του αγώνα. Εκεί έγραψε πολλά ποιήματα μέσω των οποίων απηύθυνε έκκληση για στήριξη της  ελληνικής επανάστασης, για άμεση στήριξη της Ελλάδας. Ο Πούσκιν ήταν πολυγραφότατος, έγραψε λυρική και αφηγηματική ποίηση. Έγινε γνωστός και για τη δραματική ποίηση και ως πεζογράφος…
Οι σχέσεις του ποιητή με την Ελλάδα και τον ελληνιστικό κόσμο είναι βαθιές. Ένθερμος φιλέλληνας στην ποίησή του, ακόμα απ’ τα νεανικά χρόνια, χρησιμοποιεί αρχαιοελληνικά σύμβολα και μορφές. Υπήρξε άξιος μελετητής και θαυμαστής της αρχαίας ελληνικής τέχνης και πολιτισμού… Ο Καύκασος, δεν ήταν μόνον τόπος εξορίας και τιμωρίας, ήταν και τόπος συνάντησης λαών. Στη χώρα των άγριων τριαντάφυλλων και της ομορφιάς, στις παραλίες της  φιλόξενης θάλασσας του Εύξεινου Πόντου, οι Ρώσοι συνάντησαν τους Ελληνες. Οι σχέσεις των δύο λαών, έχουν ιστορική συνέχεια. Οι πνευματικές επαφές μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων στους αιώνες, τους έφεραν πολύ πιο κοντά, οι δύο λαοί στηρίχτηκαν σε κοινές πολιτιστικές αξίες. Οι σχέσεις αυτές μέσ΄ στους αιώνες, δεν ήταν απλώς «πολιτικές», πάνω απ΄ όλα ήταν και είναι ανθρώπινες, πνευματικές που τροφοδοτούνται απ’ τα ίδια υπόγεια πολιτιστικά ποτάμια…
Ο ποιητής στον Καύκασο γνώρισε από κοντά την Ελλάδα του Εύξεινου Πόντου, τις αρχαίες ελληνικές πολιτείες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, την Σινώπη, την Οδησσό, την Τραπεζούντα, την Κερασούντα, ή άλλες με ελληνικά ονόματα, Σεβαστούπολη, Συμφερούπολη… Συνάντησε τους Έλληνες την ώρα του μεγάλου εθνικού αναβρασμού για εθνική ανεξαρτησία…»

Ηταν μια ποιοτική εκδήλωση που μαρτυρεί πως η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει τις δυνατότητες και μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και στην «πολιτιστική διπλωματία».

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας – Αγιοι Σαράντα 08 / 10 / 2016

Share This:

Inline
Inline