ΑΡΧΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας τιμήθηκε η 27η επέτειος απ’ την εξέγερση στο Αλύκο (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας τιμήθηκε η 27η επέτειος απ’ την εξέγερση στο Αλύκο (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 χρόνια πέρασαν απ’ την αποφράδα μέρα της 12ης Δεκεμβρίου του 1990 όταν ο Θύμιος Μάσιος, ο Βαγγέλης Μήτρος, ο Θανάσης Κώτσης και ο Αηδόνης Ράφτης έπεσαν νεκροί απ’ το «γάζωμα» των φρουρών του αλβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος προσπαθώντας να διασχίσουν την αυστηρά φρουρούμενη και θωρακισμένη με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα ακόμα, ελληνοαλβανική μεθόριο.

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων, οργάνωσαν την Τρίτη  12 Δεκεμβρίου εκδήλωση τιμής και μνήμης, των μαρτύρων της κομμουνιστικής δικτατορίας που αγωνίστηκαν για δημοκρατία και εθνική δικαίωση. Η επέτειος ξεκίνησε με τη Θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας και τα μνημόσυνα στους τάφους των 4 μαρτύρων της Δημοκρατίας. Πληθώρα προσωπικοτήτων συμμετείχε στην εκδήλωση αυτή όπως ο πρώτος σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ. Γρηγόριος Δελιαβέκουρας, ο Αναπληρωτής Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Κωνσταντίνος Μιχελής, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς , ο αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοια; Χειμάρρας κ. Φρέντης Μπελέρης, οι πρώην πρόεδροι της Ομόνοιας Σωτήρης Κυριαζάτης και Βασίλης Μπολάνος, ο Πρόεδρος  του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του κόμματος  ΜΕΓΚΑ  κ. Χρήστος Κίτσιος, οι δήμαρχοι Φοινίκης και Δρόπολης κκ. Λεωνίδας Χρήστος  και Αχιλλέας Ντέτσικας, ο βουλευτής  του ΣΚ κ. Ανδρέας Μάρτος, η Διευθύντρια Επιτροπής Μειονοτήτων κα. Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο πρώην υπουργός κ. Σπύρος Ξέρρας,ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Μπάρκας,  ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Ανδρέας Ροπόκης, ο αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλης Γκίκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αυλώνας κ. Βασίλης Χαρμπάτσης, ο πρώην βουλευτής και αντιδήμαρχος Φοινίκης κ. Ζήσος Λούτσης κ.α.

Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη για την Παιδεία και τον Πολιτισμό στο Δήμο Φοινίκης , Μαριέττα Τσίλη,  η οποία απήγγειλε και το χρονικό των γεγονότων.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί απο τον Δήμαρχο Φοινίκης Λεωνίδα Χρήστο, τον Γ. Πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Λ. Παππά, τον Σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας  κ. Δελιαβέκουρα, , τους  προέδρους ΚΕΑΔ και ΜΕΓΚΑ, τον αντιδήμαρχο Πρέβεζας και αντιδήμαρχο Ηγουμενίτσας.

Όλες οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στην σπουδαιότητα των γεγονότων που έλαβαν χώρα  πριν από  27 χρόνια αλλά και στις συγχρονες προκλήσεις του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού που καλούμαστε με αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε. .

Η μαθήτρια Παναγιώτα Μπατζάρη απήγγειλε ένα ποιήμα αφιερωμένο στην δολοφονία των τεσσάρων παληκαριών, απο το λαϊκό ποιητή του Αλύκου Βαγγέλη Στούκα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφανίων απο όλους τους προαναφερόμενους , από το Σύλλογο  Φίλων και Αγωνιστών του Καπετάνιου Θύμιου Λιώλη, τον εκπρόσωπο των οικογενειών τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κρήτης κ.α.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο μνημείο των πεσόντων στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου( Πλ. Κύπρου)  οπου στο τέλος ολοκληρώθηκε με κοκτέιλ που παραχώρησε ο Δήμος Φοινίκης .

 

Γραφείο Τύπου

Άγιοι Σαράντα 12/12/2017

 

 

Share This:

Inline
Inline