ΑΡΧΙΚΗ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μπερίσα: Η Τουρκία προέτρεψε τον Ράμα για να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την υφαλοκρηπίδα

Μπερίσα: Η Τουρκία προέτρεψε τον Ράμα για να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την υφαλοκρηπίδα

Στο θέμα της διακρατικής συμφωνίας που η Ελλάδα υπέγραψε με την Αλβανία το 2009 για τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στις δυο χώρες στάθηκε στην ομιλία του χθες (13 Οκτωβρίου) στην ολομέλεια της Βουλής ο τέως πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Στην ολομέλεια της Βουλής ο Σ. Μπερίσα είπε πως «μια τρίτη πλευρά προέτρεψε ώστε να γίνει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας». Σύμφωνα με τα σχόλια του τύπου, ο Μπερίσα αν και δεν είπε ονόματα, υπονοούσε πως η τρίτη αυτή δύναμη ήταν η Τουρκία. Κι αυτό, συνεχίζουν τα σχόλια, λόγω των κακών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και της φιλίας του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα με τον Ερντογάν.

Για την ιστορία, η συμφωνία έχει υπογραφεί επίσημα την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, στα Τίρανα, από τους τότε υπουργούς των Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη – Λουλζίμ Μπάσα, -σημερινό πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης- παρουσία των Πρωθυπουργών Καραμανλή – Μπερίσα, όπου στη συνέχεια σε μία πανηγυρική εκδήλωση για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός εκφωνεί λόγο από το βήμα του Αλβανικού Κοινοβουλίου .

Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Εντι Ράμα οργάνωσε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, το οποίο έκρινε την συμφωνία άκυρη στα τέλη Ιανουαρίου 2010 επικαλούμενο διαδικαστικές και ουσιώδεις παραβάσεις, που έρχονταν σε αντίθεση με το Σύνταγμα και με την τρίτη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (χωρίς να αποσαφηνίζει ποιες είναι αυτές οι ουσιώδεις παραβάσεις). Η εξέλιξη αυτή αναδίδει έντονα την οσμή ξένων παρεμβάσεων και σε κάθε περίπτωση συνιστά σαφή και άκομψη αθέτηση των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών. Συνιστά επίσης παρασπονδία της αλβανικής πλευράς απέναντι στον Ευρωπαίο γείτονά της απέναντι του οποίου είχε, και συνεχίζει να έχει, αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για συμπεριφορά καλής γειτονίας.

Τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγμάτευση δέχθηκαν την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου.

Είναι άλλωστε γνωστό στην ελληνική διπλωματία ότι η Τουρκία υποδαύλισε τις κινήσεις του Εντι Ράμα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας του 2009. Η συμφωνία είχε ενοχλήσει την Τουρκία επειδή θα δημιουργούσε προηγούμενο που κάποια στιγμή θα πρέπει να ακολουθηθεί και στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Σύμφωνα με έγκριτες νομικές πηγές, οι ισχυρισμοί της Αλβανίας είναι ανυπόστατοι, καθώς τα Τίρανα, αφενός δεν έχουν κάνει επίσημη ανάκληση της υπογραφής τους στη διακρατική συμφωνία του 2009, αφετέρου, δε, δεν μπορούν να καταστήσουν τη συμφωνία αυτή αδύνατη στην εφαρμογή της.

Share This:

Inline
Inline